Menu

Geschiedenis

FC Twente heeft vanaf 1965 op twee locaties gespeeld. De eerste tientallen jaren van het bestaan van de club was Stadion Het Diekman de thuisbasis. Door de ontwikkelingen in het voetbal en het verval van dat onderkomen, werd besloten elders in Enschede een nieuw, modern stadion te bouwen. In 1998 deed FC Twente daar haar intrede. In het Arke Stadion konden ruim 13.000 toeschouwers, maar al snel bleek dit onvoldoende te zijn. Jaren later is het stadion uitgebreid tot een capaciteit van ruim 24.000 en is de naam gewijzigd in De Grolsch Veste.

Stadion Het Diekman (1965-1998)

FC Twente speelde vanaf de oprichting in Stadion Het Diekman. Dit stadion was in 1956 reeds klaar voor gebruik en Sportclub Enschede speelde daar haar thuiswedstrijden. Na de fusie tussen Sportclub Enschede en de Enschedese Boys wordt Stadion Het Diekman de thuisbasis van de nieuwe Enschedese eredivisionist. Het speelt er tot 1998 meerdere memorabele wedstrijden. Vanaf 1998 wordt het nieuwe Arke Stadion in gebruik genomen en doet Het Diekman niet langer dienst als thuisbasis van de Tukkers. Met pijn in het hart wordt afscheid genomen van het bijzondere onderkomen van FC Twente. Inmiddels is Stadion Het Diekman afgebroken.

Arke Stadion (1998-2008)

Na de succesvolle jaren in Het Diekman, was ook FC Twente nodig toe aan een nieuw stadion. Toeschouwers wilden meer comfort, veiligheid, en bedrijven betere mogelijkheden tot netwerken. Ook werden de eisen van stadions aangescherpt. Er werd besloten om tussen Hengelo en Enschede, nabij de Universiteit Twente een modern onderkomen te bouwen, om zo hernieuwde successen voor FC Twente te garanderen.

De Grolsch Veste: capaciteit 24.000 (2008-2011)

De vernieuwingsgolf op het gebied van stadions in Nederland gedurende de jaren '90 overtrof de verwachtingen van nagenoeg alle bestuurders. De nieuwe stadions waren binnen korte periode stelselmatig uitverkocht en de roep om grotere stadions werd groter. Ook in Enschede was dit het geval. Het Arke Stadion was al snel na ingebruikname permanent uitverkocht en na de gewonnen bekerfinale in 2001 werd de potentie van FC Twente weer eens haarscherp aangetoond. Een exodus van 35.000 Twentenaren toog naar De Kuip, en liet de discussie over uitbouw van het stadion vergemakkelijken. De eerste plannen werden gesmeed, jaren later werd het doel verwezenlijkt, al was dat niet eenvoudig. Sinds dat moment konden er 24.000 toeschouwers in het stadion, die zaten er ook (vrijwel) ieder duel. De populariteit van de club steeg echter zo snel, dat nieuwe uitbreidingsplannen al snel concreet werden. De capaciteit van 24.000 werd al na ruim drie jaar wederom verhoogd.

De Grolsch Veste: capaciteit 30.000 (2011-heden)

Sinds oktober 2011 speelt FC Twente haar wedstrijden in De Grolsch Veste met een capaciteit van 30.000 toeschouwers. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze capaciteit in augustus 2011 gebruikt zou worden, maar een fataal ongeval op de bouwplaats van de uitbreiding zorgde ervoor dat een groot deel van het nieuwe dak instortte. Twee mensen kwamen om het leven en meerdere mensen raakten (zwaar) gewond. De slachtoffers van het ongeval werden herdacht bij het eerste duel dat in het stadion werd gespeeld in augustus 2011. De wederopbouw van het ingestorte deel van het stadion begon enkele weken na het ongeval en ruim drie maanden na de fatale gebeurtenis kon FC Twente haar 30.000 supporters verwelkomen.